Povišen nivo triglicerida

Trigliceridi su esteri glicerola i masnih kiselina. Glavni su sastojak biljnih ulja i životinjskih masti. Povišen nivo triglicerida u krvi može dovesti do arterioskeroze i povećati rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. 

Za regulisanje nivoa triglicerida u krvi najvažniji faktor je ishrana. Dijete bogate ugljenim hidratima, u kojima energetski udeo ugljenih hidrata učestvuje sa više od 60% unosa, može povećati nivo triglicerida. Povećana fizička aktivnost i smanjeni unos ugljenih hidrata mogu pomoći da se održi razuman nivo triglicerida u krvi.

Na smanjenje nivoa triglicerida u krvi utiču omega-3 masne kiselina iz ribljeg ulja, lanenog ulja i drugih izvora. U Americi je preporuka da se dnevno unese do 3 grama ovih ulja, dok je u Evropi preporučeno do 2 grama. Međutim, unos omega-3 masnih kiselina treba da bude izbalansiran sa unosom omega-6 masnih kiselina, a idealna razmera odnosa omega-6 : omega-3 je između 1 : 1 i 4 : 1.

Prekomerna konzumacija alkohola može dovesti do povećanja nivoa triglicerida u krvi. 

Recepti:

Dnevno treba popiti jednu do dve supene kašike lanenog ulja. Najbolje se slaže sa voćnim jogurtom ili salatama.

Pet većih limunova se oljušti i samelje zajedno sa 30 češnjeva belog luka. Ovako dobijena smesa se zagreva u jednoj litri vode do ključanja. Nakon što se ohladi, procedi se kroz gazu i sipa u staklenu flašu. Čuva se u frižideru i svako jutro na tašte se popije po 0,5 dcl.