Kijavica

Kijavica ili rinitis je zapaljenje nosne sluzokože, koje se ispoljava curenjem nosa, kijanjem ili svrabom u nosu. Deli se na alergijski, infektivni i druge. Alergijski rinitisi mogu biti sezonski (polenski) i javljaju se u vreme cvetanja određenih biljaka, ili stalni koji traju tokom cele godine. Infektivni rinitisi se dele na akutne i hronične. Može biti virusni, bakterijski, alergijski, idiopatski, profesijski, hormonski, izazvan lekovima, hranom, emocijama.

Akutni rinitis, poznat kao običan nazeb, počinje grebanjem u grlu, potom sledi golicanje u nosu, kijanje, sekrecija iz nosa, a zatim zgušnjavanje sekreta i zapušenost glavnog disajnog puta, sa malaksalošću, temperaturom ili bolovima u mišićima ili bez njih. Bolest prolazi za pet do deset dana. Većina drugih rinitisa ispoljava se klasičnim znacima rinitisa, a na njih se obično pomisli kada se isključe alergijski i infektivni rinitisi. (izvor: www.stetoskop.info)

Recepti:

Najprostiji lek protiv kijavice — curenja iz nosa: na žaru ili rešou pali se kora od hleba i taj dim uvlači u nosnice nekoliko puta dnevno po 2-3 minute. (1)

Cvet lipe - 4 kašike, kamilica - 3 kašike, nana - 4 kašike. Zajedno dobro promešati. Od te mešavine 2 kašike preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, zatim ocediti, dodati sok od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. (1)

Beli slez - koren i list, islandska mahovina i list podbela - sve u jednakim delovima. Dobro promešati. Od te mešavine 2 kašike preliti sa 2 decilitra ključale vode, ostaviti poklopljeno 10-15 minuta, zatim ocediti, dodati sok od pola limuna. To se toplo pije triput dnevno pre jela. Još je bolje ako se pije svaki sat-dva po nekoliko gutljaja. (1)

Jednu kašiku sitno ieckane biljke gospin plašt (Alchemilla vulgaris) stavimo u 3 decilitra vruće vode i pustimo da kuva 2-3 minute. Tada stavimo na stranu i ostavimo da poklopljeno stoji 10-15 minuta. Nakon toga ocedimo, medom zasladimo i toplo pijemo triput dnevno po jednu šolju. (1)

Jedna kašika zovinog cveta kuva se u 3 decilitra vode 25-30 minuta. Čaj se pije topao dvaput dnevno. Vrlo je dobar protiv prehlade, plućnog katara i promuklosti. Za vreme trajanja bolesti ne sme se jesti ništa hladno, kiselo, ni voće, i ne boraviti u hladnim prostorijama. (1)

Ukapati u svaku nozdrvu po 3-5 kapi mentolovog ulja, istovremeno premazivati čelo, slepoočnice, iza ušiju, nos. mentolovo ulje može se pomešati po pola sa kamforovim-procedura je ista. (9)

Na 100 g suncokrotevog ili maslinovog ulja uzeti jednu supenu kašiku sa vrškom isitnjenog divljeg ruzmarina. Ostaviti na tamnom mestu 21 dan svakodnevno promućkati. Procediti, ukapati u svaku nozdrvu 2-3 kapi, a zatim 1 kap 3-4 puta dnevno. Terapija traje dve nedelje. (9)

U 0,5 l tople, malo posoljene vode dodati jednu kašičicu tinkture od nevena ili eukaliptusa i tom vodom isprati nos. procedura se izvodi na sledeći način: saviti se pod uglom od 45 stepeni, nos umočiti u rastvor, udahnuti nosom i ispljunuti. Tako činiti dok se potroši sav rastvor ne podižući glavu, ispirajući obe nozdrve naizmenično. Kod hronične kijavice ovu proceduru izvoditi dva puta nedeljno- ujutru i uveče. (9)

Ukapati u nozdrve po 5-6 kapi svežeg soka od cvekle. U sok se može dodati med. (9)