Narodna sredstva za lečenje ispucalih usana

Ispucale usne treba dobro mazati 3-4 puta na dan svežim maslacem ili topljenim lojem domaće kokoške.

Vrlo lepo omekšavajuće dejstvo na presušene usne ima maska napravljena od jedne kašikice sitnog sira pomešanog sa 1 kašikicom soka od šargarepe.

Samleti u prah 5 g osušenog korena srčenjaka i skuvati u 200 g maslaca. Koristi se za ispucale usne.

Noću se usne mogu mazati medom, sokom od krastavca ili šargarepe.

Sveže narendana kaša od jabuka pomešana sa maslacem pomaže da se izleče ogrebotine i pukotine na usnama i bradavicama.

Ako je koža usana počela da se peruta i njoj se pojavile crvene mrlje, preporučuje se da se usne protrljaju čajem od lanenog semena (2 kašike semena preliti čašom vode i kuvati dok se ne dobije kaša).

Uzeti latice sa jednog cveta ruže, izgnječiti i pomešati sa 1 kašikom svinjske masti. Krema se upotrebljava za omekšavanje ispucale i isušene kože usana i ruku.

Ako su usne često suve, prestanite na vreme da koristite ruž u boji i koristite preko dana ruž bez boje ili neku masnu kremu, a uveče ih mažite cinkovom mašću, koja je pomešana sa isto tolikom količinom masti od nevena.

Lepota usana u mnogome zavisi od njihovog izraza. Na primer, jaku stisnute usne stare lice i daju mu strogost. Spušteni uglovi usta čine lice zabrinutim i nezadovoljnim, govori o zatvorenom karakteru. Grimase kvare čak i najlepše usne. Zbog toga, ako želite da izgledate dobro, nikada jako ne stiskajte usne tako da bi one bile mekane, nežne, lagano sastavljene, sa prirodnim uglovima.