Dijete

Dijeta, od latinske reči Diet, je balansirana kombinacija proizvoda, vitamina, minerala neophodnih za ljudsku ishranu. Danas je opšteprihvaćeno mišljenje da je dijeta, kao pravilo, nužna da bi se oslobodili suvišnih kilograma. Ali ovo nije tačno, iz razloga što je dijeta neophodna za normalno funkcionisanje organizma i ne može naškoditi nikome, naročito danasu unosimo prekomernu količinu hrane i ne pridržavamo se nikakvih pravila o namirnicama koje jedemo. Takođe, dijete su neophodne kod određenih vrsta bolesti, kao što su gastritis, dijabetes, čirevi i dr.

Kod dijeta za mršavljenje treba biti stpljiv jer je u pitanju dug i ne baš prijatan proces. Naravno, moguće je oslobiti se suvišnih kilograma brzo i bez muke, korišćenjem novih popularnih proizvoda, ali su u tom slučaju moguće brojne neželjene posledice. Težina se može ponovo vratiti, ili čak dostići i veća, a moguće je da ovakvi proizvodi nanesu i druge štetne posledice organizmu. Ukoliko se uz dijete primenjuju i druga sredstva, kao što je povećana fizička aktivnost ili sport, do gubitka na težini će doći postepeno, ali će u tom slučaju težina duži vremenski period ostati stabilna.

Ukoliko se odlučite da putem dijete skinete višak kilograma, konsultujte se sa nutricionistom koji će Vam pomoći da pronađete pravu dijetu za Vas.