Enciklopedija narodne medicine

Narodna medicina za svaki dan

Sok od limuna

Po hemijskom sastavu sok od limuna je veoma bogat, pre svega kalijumom, koji je neophodan za normalno funkcionisanje kardiovaskularnog sistema i bubrega. Sok od limuna blagotvoreno deluje na oksido-redukcione procese u organizmu i daje snagu i elastičnost krvnim sudovima. Takođe, limun sadrži vitamine A, B, B15, B2 i P, pektin, soli gvožđa, fosfor, kalijum, kalciijum, magnezijum. 

Sok od limuna održava normalan krvni pritisak i zato deluje preventivno protiv srčanih udara, šloga i drugih bolesti. Poznata su i jaka antiseptička i anti-upalna dejstva limuna. Sok od limuna može ubiti na desetine virusa, a u kombinaciji sa sokom od belog luka korišćen je i u lečenju AIDS-a. Časa vode sa svega nekoliko kapi limunovog soka dnevno dovoljna je da se zaštitimo od kolere i tifusa. Tokom epidemija gripa takođe je preporučljiv unos limunovog soka u bilo kojem obliku, dodavanjem u čaj, u vodu ili u ulje. Limunov sok je dobar za posekotine i ubrzava njihovo zaceljivanje. Nedavno su otkrivena nova svojstva limunovog soka, kao što je razlaganje mokraćne kiseline kod reumatizma, gihta, kamena u bubregu i drugih bolesti. Sok od limuna štiti telo od izlaganja radioaktivnom zračenju. Takođe, sok od limuna jača zubnu gleđ, izbeljuje zube i štiti od karijesa. 

Kao i kod drugih namirnica treba voditi računa o količini limunovog soka koja se unosi, kako bi se izbegle alergijske reakcije. Moguće neželjene posledice su jaka želudačna kiselina, čir na želucu i dvanaestopalačnom crevu, ulcerozni kolitis i katar tankog creva.


Žalfija i bor

  • Antibakterijski sapun pogodan za intimnu negu. Cena 200 dinara.
    Detaljnije »

Neven krema

  • Prirodna krema sa ekstraktom nevena u maslinovom ulju. Cena 200 dinara.
    Detaljnije »

Gospod od zemlje pravi lekove, a razuman čovek ih ne odbacuje. Iz Svetog pisma, Sirah 38, stih 4.