Ši (karite) maslac

Ši maslac, takođe poznat i kao afrički karite maslac, dobija se od jezgra ploda karite drveta (Butyrospermum parkii), koje raste u savanama centralne Afrike i koje se na afričkom kontinentu koristi vekovima. Latinski naziv, Butyrospermum parkii, potiče od grčkih reči boutyron – maslac i sperma – seme.

Svakog leta karite drvo rađa plod veličine šljive, koji se sastoji od opne i orašastog jezgra. Ši maslac je masnoća koja ekstrahovana iz semena koje se nalazi unutar orašastog jezgra. Ovo jezgro, koje je slično divljem kestenu, sadrži 50 procenata masti, 10 procenata proteina i 30 procenata ugljenih hidrata.

Čist nerafinisani devičanski ši maslac se vekovima proizvodi na isti način. Plodovi se skupljaju ručno, suše se na suncu i prže kako bi se odstranio višak vlage iz orašastog jezgra. Nakon toga, drobe se ručno i melju između dva kamena kako bi se dobila pasta, braon boje, koja se daljom obradom pretvara u meki beli maslac. Čist nerafinisani devičanski ši maslac se hemijski ne tretira i ne sadrži izbeljivače, konzervanske i aditive.

Ovaj način proizvodnje devičankog ši maslaca omogućava da se sačuva prirodan kvalitet, vitamini i minerali, kao i da se očuva prirodan orašast miris. Boja ši maslaca varira od bele do sive, zlatno-braon ili zelene, u zavisnosti od starosti ploda od kojeg se proizvodi.

Najkvalitetniji je nerafinisani devičanski ši maslac, jer su tokom njegove proizvodnje zadržani hranjivi sastojci. Postoji više vrsta ši maslaca, nerafinisani, rafinisani i ultra-rafinisani. Hranjiva svojstva ši maslaca zavise od načina na koji je izvršena njegova ekstrakcija i načina na koji je kasnije obrađen.

Nerafinisani (devičanski) ši maslac

Od svih vrsta ši maslaca nerafinisani devičanski ši maslac je najkvalitetniji. Proizvodi se ručno i zadržava svoje hranjive sastojke u neizmenjenom obliku. Boja ovog ši maslaca može varirati od žute do sive ili čak zelenkaste, a njegov miris je orašast. Boja, tekstura i miris ši maslaca zavise od regije u kojoj raste karite drvo. Nerafinisani ši maslac je veoma osetljiv na promene temperature zbog čega je sa njim teže raditi. Nije neuobičajeno da proizvodi koji sadrže nerafinisani ši maslac imaju zrnastu teksturu. Iako se zrnca istope odmah nakon dodira sa kožom, jasno je zašto kozmetičke kompanije izbegavaju da koriste ovu vrstu ši maslaca. Da bi bio klasifikovan kao nerafinisan, ši maslac se ne sme filtrirati korišćenjem hemikalija ili na drugi način koji bi uklonio ili smanjio njegove prirodne hranjive sastojke ili promenio njegova prirodna svojstva. Nerafinisani ši maslac se filtrira kroz gazu kako bi se iz njega uklonili delovi opne, koja se, kao i kod svih orašastih plodova, nalazi između ljuske i jezgra. Delovi ove opne mogu dospeti u ši maslac, jer se nerafinisani ši maslac dobija presovanjem termički tretiranog jezgra.

Rafinisani ši maslac

Ova vrsta ši maslaca je prošla kroz jedan ili više sistema filtracije. Često mu je uklonjen karakterističan orašast miris filtriranjem uz pomoć hemikalija ili na drugi način. Da bi bio belji izbeljuje se upotrebom hemikalija ili filtracijom. Obzirom da se filtracijom gube prirodni antioksidansi i vitamini koji održavaju njegovu svežinu, u njega se dodaju konzervanski kako bi sprečili da užegne. Kvalitet ove vrste ši maslaca zavisi od načina na koji je rafinisan i to nije standardizovano.

Ultra-rafinisani ši maslac

Ultra-rafinisani ši maslac je najlošijeg kvaliteta. Obično se ekstrahuje upotrebom rastvora, što je jefitiniji i brži način proizvodnje. Ovaj ši maslac je nekoliko puta filtriran. Nema miris, potpuno je bele boje i višestuko je tretiran kako bi se postigla nežna i glatka tekstura. Ovakav ši maslac se lakše koristi za mašinsku proizvodnju komercijalnih losiona, zbog čega se intenzivno koristi u kozmetičkoj industriji. Čak i manje kompanije će radije koristiti ovu vrstu ši maslaca jer je jeftiniji, lakši za upotrebu i sa njime se postiže finija tekstura gotovih proizvoda. Obzirom da ne sadrži prirodnu orašastu aromu, njegovom upotrebom lakše je postići željeni miris krajnjeg proizvoda. Sadrži konzervanse, jer su iz njega uklonjeni  antioksidansi i vitamini koji su na prirodan način održavali njegovu svežinu. Ova vrsta ši maslaca, osim hidrantnosti, nema druga lekovita svojstva po kojima je ši maslac poznat.

Ako je nerafinisani ši maslac toliko bolji, zašto se koristi rafinisani?

Cena: čist nerafinisani proizvod je uvek skuplji.

Miris: karakterističan orašasti miris nerafinisanog devičanskog ši maslaca je veoma teško modifikovati i prikriti u gotovom proizvodu. Da bi se modifikovao miris nerafinisanog devičanskog ši maslaca potrebno je dodati veliku količinu etarskih ulja, koja su veoma skupa. Obzirom da se u proizvodima za negu kože može dodati samo organičena količina etarskih ulja da bi oni bili bezbedni za upotrebu, često se dešava da miris ši maslaca ipak preovladava.

Tekstura: rafinisani ši maslac ima finiju teksturu i prilagođen je za proizvodnju krema i losiona.

Lakoća upotrebe: nerafinisani devičanski ši maslac je zahtevniji, odnosno sa njim je mnogo teže raditi.
Nerafinisani devičanski ši maslac je odličan emolijent, lako prodire u kožu i održava je vlažnom. Sadrži veliku količinu vitamina A i vitamina E, kao i fitosterola, triterpena, estara masnih kiselina i fenolnih kiselina. Vitamini A i E su važni za regeneraciju kože, fitosteroli i triterpeni pomažu kod alergija kože, a fenolne kiseline su dobre za zaštitu ćelija.

Nerafinisani devičanski ši maslac se često koristi za zaštitu kože od delovanja UV zraka (SPF do 8), kao i za negu ispucale i zrele kože.

Blagotvorna dejstva nerafinisanog devičanskog ši maslaca:

- ujednačava ten kože

- brzo se apsorbuje i ne ostavlja masan trag kao proizvodi na bazi mineralnih ulja

- prodire duboko u epidermalni sloj kože i pomaže u obnavljanju elastičnosti zrele kože i sprečava oštećenje ćelija koje dovodi do nastanka suve i ispucale kože i strija.

- stimuliše ćelijsku aktivnost, sprečava nastajanje efekata starenja i obnavlja grubu i oštećenu kožu.

- vraća prirodan sjaj koži i kosi.

- ne začepljuje pore.

- revitalizuje, omekšava kožu i održava hidrantnost kože.

- zbog svojih protivupalnih svojstava pomaže u zarastanju rana i smanjenu ožiljaka.

- koristi se za lečenje ekcema, opekotina, osipa, izuzetno suve kože i za smanjene iritacija može izazvane psorijazom.

- hidrira kožu posle brijanja i na taj način sprečava iritacije kože.

- hrani vlas kose.

- hidrira suvu kosu i revitalizuje tanke vlasi i kosu koja je oštećenja dejstvom hemijskih preparata i toplote.

- sprečava pucanje i opadanje kose i pomaže rast kose.

Alergijske reakcije

Ši maslac sadrži prirodni lateks, koji nije isti kao lateks koji se dobija iz kaučuka, ali je po hemijskom sastavu veoma  sličan. Iako je količina lateksta u ši maslacu mala, zahvaljujući njemu stvara se zaštitni sloj na koži koji sprečava pojavu alegrija na sunčeve zrake.

Osobe koje su alergične na lateks treba da izvrše epikutalni (patch) test pre upotrebe proizvoda koji sadrže ši maslac. Mnogi ljudi koji su alergični na lateks nemaju alergijske reakcije na ši maslac, ali neki imaju, stoga je bolje sprečiti nego lečiti.